Снимка: PixabayБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нов положителен

...
Снимка: PixabayБългарската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нов положителен
Коментари Харесай

Нов случай на Африканска чума при дива свиня в област Добрич

Снимка: Pixabay

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) констатира нов позитивен случай на Африканска чума при дива свиня в община Тервел, област Добрич. Това е вторият случай на болестта у нас за 2019 година.

Сигналът за умряло диво прасе в община Тервел, е получен на 22 февруари (петък) в Областната дирекция по сигурност на храните – Добрич. Той е подаден от шефа на Ловно стопанство – Тервел. С цел надзор и очистване на болестта, БАБХ стартира използването на всички ограничения в сходство с настоящото законодателство, написа novini.bg.

БАБХ ще прави непрекъснати клинични прегледи за Африканска чума при домашни прасета и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни прасета като осъществяване на Програмата за профилактика и контрол на заболяването в България. Те са основани на Стратегията на Европейския съюз (ЕС) за Африканска чума по свинете (SANTE 7113/2015) и са ориентирани най-много към дивата популация. Съгласно Стратегията и по отношение на осъществяване на правилата за регионализация при контрола на болестта АЧС при диви прасета, са основани инфектирана и буферна зони, които обгръщат територии от областите Добрич и Силистра.

В двете области ще бъдат извършени съвещания на регионалните и общинските епизоотични комисии с присъединяване на регионалните дирекции по сигурност на храните, кметовете на общините, представители на горските стопанства и ловните организации (включително в границите на Ловните съвети).

Целта им е запознаване с настоящата епизоотична конюнктура и нейното следене, ограниченията за надзор на заболяването и основаване на организация за подробно претършуване за трупове на умрели диви прасета. Ключови тематики в идните съвещания ще са още биосигурността в свиневъдните обекти, биосигурността по време на лов, изискванията за напредване и превозване на прасета, както и глобите при нерегламентирано развъждане на прасета в стопанства вид „ заден двор “.

Биосигурността на фермите е основен фактор за предотвратяване на домашни свине от нахлуване на зараза с вируса на АЧС.

В тази връзка БАБХ припомня, че прасетата в стопанства „ заден двор “ би трябвало да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност, и да нямат контакт с диви свине. Неспазването на разпоредбите за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при развъждане на прасета в домашни условия, са основни за преместване на болестта от дивите към домашните прасета. Затова е значимо да бъде проявена висока отговорност и съблюдаване на всички ветеринарномедицински условия при развъждане на прасета както в животновъдните обекти, по този начин и при ловуване.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР